SAMBAL HITAM PAHANG
Bahan2
½ cawan belimbing buluh rebus
½ cawan cili padi (ikut kepedasan masing2)
2 cawan ikan bilis yang telah
dikopek
6 ulas bawang merah [3 ulas ditumbuk, 3 ulas dihiris nipis]
5 sudu besar kicap manis atau secukup
rasa
garam & gula secukup rasa
1 cawan minyak masak
Pokok belimbing buluh atau nama saintifiknya Averrhoa
belimbi linn dan berasal dari keluarga Oxalidaceae dan
mempunyai nilai yang tinggi dari segi perubatan. Mudah dijumpai di kawasan
kampung dan kawasan perumahan kerana pokok ini mudah ditanam dan tidak
memerlukan penjagaan yang rapi. Buahnya boleh digunakan untuk berbagai-bagai
tujuan.
Secara amnya, daun pokok belimbing buluh ini mempunyai dua
jalur anak daun yang kecil dan tersusun rapi di kedua-dua belah urat. Anak-anak
daun ini mudah gugur daripada tangkainya. Bunga belimbing ini berwarna merah
dan pada kebiasaannya terdapat di bahagian batang pokok dan juga pada
dahan-dahan yang matang.
Di kawasan Pantai Timur, buahnya dicampur ke dalam kuah nasi dagang untuk menyedapkan
rasa. Buah belimbing buluh ini juga digunakan dalam perubatan tradisional untuk
melembutkan kulit muka dan menghilangkan jerawat. Caranya ialah
dengan memarut buah belimbing muda, sedikit air dicampurkan dan disapukan pada
muka. Buahnya yang amat masam digunakan dalam masakan sebagai alternatif dalam menggantikan cuka. Selain daripada itu,
ia juga digunakan untuk menghilangkan
kotoran pada pakaian.
Air belimbing buluh muda digunakan untuk menurunkan tekanan darah tinggi, kencing manis dan untuk menggelakkan pitam. Bunganya digunakan
oleh sesetengah masyarakat untuk melegakan
sakit gigi. Untuk menyembuhkan batuk,
daun, bunga dan buah belimbing buluh direbus dalam jumlah yang sama banyak
sehingga mendidih dan diminum setiap pagi.
Walau bagaimanapun, kajian saintifik menunjukkan bahawa buah
belimbing buluh mengandungi kandungan oksalat yang tinggi. Kandungan oksalat
yang terlalu tinggi di dalam badan boleh menyebabkan penyakit karang pada
saluran kencing
Tiada ulasan:
Catat Ulasan